Jak posílit imunitu
K aždý občas cítíme, že potřebujeme podpořit tělo a posílit jeho imunitní systém. Zde je několik tipů, jak organismus znovu nastartovat pomocí snadno dostupných potravin plných vitaminů a dalších prospěšných látek.
Protichřipkový salát
Potřebujeme:
500 g kysaného zelí
2 mrkve
1 větší jablko
1 cibuli
1 lžíci strouhaného křenu
1 zakysanou smetanu
Kysané zelí a cibuli nakrájíme a mrkev s jablkem nastrouháme, přidáme strouhaný křen a zalijeme smetanou. Dobře promícháme.
Med z ředkve
Z černé ředkve seřízneme špičku. Vnitřek ředkve vydlabeme a do třetiny objemu nalijeme med. Necháme stát přes noc. Med do rána vytáhne z ředkve šťávu. Lžíci směsi pětkrát denně smícháme s teplým mlékem a vypijeme.
Citrony
Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C. Nejlepší je, je-li podáván formou zvýšené konzumace citronu, kiwi, pomerančů a kysaného zelí.
Můžeme si udělat také teplou citronádu. Šťávu ze dvou citronů smícháme ve vysoké sklenici se dvěma lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.
Citronové hrozinky
Přelom zimy a jara je obdobím, kdy bychom měli více chránit organismus před infekcemi a nachlazením – je dobré naslouchat svému tělu, více odpočívat, dostatečně spát, být sám se sebou v pohodě a sáhnout po něčem, co máme běžně doma. Na posílení imunity a jako prevence proti chřipce poslouží například citronové hrozinky, které připravíme za pár minut. A tenhle „lék“ můžeme mít po ruce neustále.
1 balíček hrozinek (nejlépe v biokvalitě)
šťávu ze dvou citronů (opět v biokvalitě)
Balíček hrozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Vymačkáme šťávu ze dvou citronů a vylijeme ji na hrozinky. Hrozinky necháme několik hodin, aby nasákly šťávu a nabobtnaly. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má v lidském organismu větší účinek.
Každodenní „zobání“ těchto hrozinek je skvělou prevencí proti infekci.
Při chřipce nebo prochladnutí
Potřebujeme:
10 citronů
15 stroužků česneku
500 g medu
Z citronů vymačkáme šťávu, česnek promačkáme, obojí dáme do mixéru a postupně během šlehání přidáváme med. Uzavřeme v zavařovací sklenici a na dva dny (za občasného promíchání) necháme odstát. Užíváme ráno nalačno jednu polévkovou lžíci.
Zdroj: Časopis Médium – prosinec 2013
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás