Pomerančový dort
Pokud si chcete „zdravě zahřešit“ nebo udělat radost nejbližším, doporučuji zkusit tohle pomerančové potěšení. Dort je poměrně lehký, vláčný, a protože se do těsta používá šťáva, kůra a dužina pomerančů, opravdu voní po pomerančích (zní to jako z reklamy, ale je to tak). Jedinou jeho nevýhodou (díky použité šlehačce) je snad to, že se musí okamžitě sníst. Ale s tímhle problémem si hravě poradíte, zvláště pokud máte děti 🙂 . Zkuste to a uvidíte sami.
Do těsta:
18 dkg moučkového (nebo jemnějšího třtinového) cukru
6 žloutků
15 dkg mandlí
kůra, šťáva a dužina z 1 ½ pomerančů (nejlépe v biokvalitě)
sníh ze 6 bílků
9 dkg polohrubé (nebo jemně mleté špaldové) mouky
Na ozdobení:
máslo a mouka na vymaštění dortové formy
15 dkg pomerančové zavařeniny
¼ l šlehačky
konzervované mandarinky na zdobení
Postup:
Mandle uvaříme, oloupeme a vychladlé nameleme na jemno. Cukr a žloutky třeme patnáct minut. Přidáme mleté mandle, strouhanou pomerančovou kůru a šťávu, tuhý sníh z bílků a mouku.
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou, těsto do ní nalijeme. Pečeme delší dobu (cca 45–60 min.) na nižší teplotě do 150 stupňů Celsia, dokud nemá dort shora zlatavou barvu. Po upečení necháme dobře vystydnout.
Vychladlý dort rozkrojíme, namažeme polovinou marmelády a zbytek použijeme na potření korpusu. Ušlehanou šlehačkou potřeme celý dort a ozdobíme mandarinkami podle vlastní fantazie.