Pohankovo-špaldové palačinky s mandlovým špenátem
M áte chuť na něco zdravého a zároveň lehkého, nadýchaného i křupavého, výrazného a přesto jemně hladícího vaše chuťové pohárky?
Vyzkoušejte slané palačinky z pohankové a špaldové mouky plněné sýrovo-mandlovým špenátem. Potřebujete-li bezlepkovou variantu, můžete použít výhradně pohankovou mouku, ale pak dělejte palačinky raději menší, protože hůře drží pohromadě. Chcete-li zásaditější pokrm, vynechte sýr a použijte do špenátu větší množství strouhaných mandlí.
Na 8 palačinek potřebujete:
Do těsta:
150 g celozrnné pohankové mouky
100 g jemně mleté špaldové mouky
3 biovejce
2 sklenice vody
½ lžičky soli
olej na smažení (nejlépe v biokvalitě)
pažitka na ozdobení
Na špenátovou náplň:
400 g listového špenátu
2 červené cibule
100 g ovčího a kozího sýra (např. fety nebo kaskavalu)
hrst nasekaných nebo namletých mandlí
3 stroužky česneku
muškátový oříšek
sůl, pepř, máslo (nebo kvalitní olej)
Postup:
Cibule nakrájíte na malé kousky a osmahnete na másle. Přidáte špenát, osolíte, okořeníte, podlijete trochou vody a uvaříte do měkka. Po odstavení vmícháte nastrouhaný sýr, rozdrcený česnek a mandle a necháte chvíli uležet.
Z mouky, žloutků, vody a soli umícháte řidší směs, do které jemně vmícháte ušlehaný sníh z bílků. Smažíte na pánvi jako klasické palačinky.
Po usmažení palačinku přepůlíte, jednu část potřete špenátovou směsí, druhou na ni přiklopíte. Ozdobíte na jemno nakrájenou pažitkou.
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás