Bezlepkové placky z pohankové nebo hrachové mouky
V teplých letních měsících přijdou k chuťi polévky a saláty. Místo rohlíků či chleba k nim můžeme podávat zdravější varinatu v podobě různých placek, které si lehce připravíme doma. Následující recepty pocházejí z Nové biokuchařky Hanky Zemanové. Dávkování v receptu vystačí na cca 10–15 placiček. Pokud smažíte na rostlinném oleji, je to příloha vhodná i pro vegany a ty, kteří nesnáší lepek.
Pohankové
150 g bio pohankové mouky
1 lžička kypřícího prášku
(bez fosfátů)
400 ml vody
½ lžičky soli
kvalitní tuk na smažení
Hrachové
100 g biomouky ze žlutého hrachu
½ lžičky soli, čerstvě mletý pepř
1 lžička majoránky
1–2 stroužky česneku
250 ml vody
kvalitní tuk na smažení
Postup:
Smíchejte mouku se solí, v pohankové verzi s kypřícím práškem. U hrachových placek přidejte koření a zalijte vodou. Prošlehejte, jako když děláte těsto na palačinky, a nechte chvíli odležet. Na kvalitní nepřilnavé pánvi (např. Le Creuset, Silit apod.) smažte na tuku po obou stranách malé placičky.
Proč kypřící prášek bez fosfátu?
Základem bezfosfátového prášku do pečiva je vinný kámen, který vzniká vysrážením během kvašení a zrání vína. Používejte ho naprosto stejně jako běžný prášek do pečiva. Jeho výhodou je, že neobsahuje tzv. difosforečnany, které se dnes používají nejen v pekařských výrobcích, ale najdete je i v tavených sýrech v podobě tavicích solí, některých uzeninách, které tak lépe drží vodu, ale i v různých práškových směsích pro výrobu nápojů.
Tyto látky jsou zdrojem fosforu, stejně jako kyselin fosforečná, která se používá do většiny sladkých nápojů, sýrů, tuků či margarínů. Třebaže je fosfor důležitý prvek, jeho nadbytek může být příčinou nedostatku vápníku v těle, což se projevuje úbytkem kostní hmoty. Navíc tyto látky snižují využitelnost železa z rostlinných zdrojů.
Text a foto:
Nová biokuchařka Hanky Zemanové,
vydalo nakladatelství Smart Press
Přečtěte si také recenzi Nové biokuchařky Hanky Zemanové
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás
Mňamózní recept 😛 spálil jsem jenom jednu, takže celkem úspěch .
Jestli se tady najde někdo kdo má rád palačinky po slanu,
vyzkoušel rýžovou palačinku a taky byla dobrá.
jsem ráda, že se povedly, poděkování patří autorce knížky, ze které recepty jsou – paní Zemanové 🙂