Červená čočka se zeleninou (variace na lečo)
K dyž se zeptám svého bratra, co chce uvařit, když má přijít na návštěvu, hodně často slýchám: „A co kdybys udělala čočko-lečo?!“ Lehké, ale vydatné jídlo, které svou vůní připomíná lečo a vzhledem se podobá hrachové kaši. Můžeme ho jíst samotné nebo k němu naservírovat jako přílohu karbanátek, zeleninovou placku, opečené tofu či jinou dobrotu. A hodí se zejména na podzim, kdy je úroda rajčat a paprik a sem tam si už potřebujeme prohřát „kosti“.
Jaké ingredience jsou potřeba
(na 3–4 porce):
slunečnicový/olivový olej
1 velká cibule
2 velké zelené papriky
2 rajčata
bazalka a majoránku (nebo kurkuma a bílý pepř)
mořská sůl (ideálně s mořskými řasami)
sojová nebo rýžová smetanu
1 šálek červené čočky
trochu rýžové, jáhlové či špaldové mouky
A jak do toho:
Cibuli, papriku a rajčata pokrájíme na menší kousky a dusíme krátce na oleji (stačí pět minut). Ochutíme kořením, osolíme, zalijeme vodou a přidáme propláchnutou červenou čočku. Společně vaříme asi patnáct minut do rozvaření čočky. Nezapomeneme občas zamíchat. Čočka se „ráda“ připaluje 🙂 .
V sojovém či rýžovém mléce rozšleháme mouku a vmícháme ji do čočky. Za občasného míchání necháme lehce povařit ještě dalších pět minut.