Granátová jablka plná antioxidantů
G ranátové jablko – co do vzhledu a pozitivních účinků – je velice atraktivní exotické ovoce se sladkokyselou chutí. Je to plod granátovníku obecného, stromu nižšího vzrůstu, který má svůj původ v Iránu, odkud se jeho pěstování rozšířilo do celého Středomoří. Kromě toho se pěstuje také v Indii, Argentině, USA a po celé Asii.
Ve starověkých asijských mytologiích bylo granátové jablko atributem bohů či bohyň, například syrské bohyně Atargatis. Paris granátovým jablkem zvolil Afroditu nejkrásnější ženou. Granátová jablka nesmrtelnosti ze zahrady Hesperidek přinesl Héraklés, když zabil hada Ládóna. Řecká Persefona ochutnala šest zrnek zakázaného rajského jablka, a proto se každoročně na jaře vracela obrodit zemi.
Množství semen v granátovém jablku bývalo symbolem jednoty národa a vladaře.
Granátové jablko je až dvanáct centimetrů velká bobule se zvláštní vnitřní stavbou. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.
Co obsahuje granátové jablko
- především antioxidanty se svými výraznými účinky
- vitaminy řady B, vitamin C, A, E
- z minerálních látek obsahuje například draslík, fosfor, mangan, zinek, křemík, chlór, vápník, hořčík, měď a železo
- kyselinu jablečnou a citronovou
- vlákninu
Granátové jablko má nízký obsah sacharidů, proto je nízkokalorické
Pozitivní účinky na zdraví
Konzumace granátových jablek pomáhá předcházet řadě nemocí:
- má výrazné protizánětlivé účinky v organismu
- antioxidanty pomáhají bojovat s volnými radikály
- zabraňuje tvorbě cévních usazenin, chrání srdce, čistí krev, reguluje krevní tlak
- příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
- podporuje funkci ledvin a jater
- pozitivně ovlivňuje trávení, zmírňuje kyselost žaludku; podporuje růst vhodných probiotických kultur a zároveň zabraňuje růstu patogenních střevních bakterií
- preventivně působí proti osteoporóze
- chrání klouby a pohybový aparát, protože blokuje enzymy přispívající k degeneraci chrupavky
- posiluje imunitu a napomáhá prevenci nemocí (např. rakovina tlustého střeva, prostaty, prsu); chrání proti infekcím
- zlepšuje potenci a kvalitu spermií, působí jako afrodisiakum
- snižuje riziko rakoviny a pomáhá při jejím léčení
- pozitivně ovlivňuje kvalitu a vzhled kůže (využívá se i v kosmetice – hydratuje a vyživuje pokožku, zlepšuje elasticitu, zpomaluje stárnutí, působí na kůži protizánětlivě)
- pozitivně působí na paměť
- granátová jablka pomáhají spalovat tuky a jsou také součástí stravy sportovců
Pouhé jedno granátové jablíčko týdně může pomoci k regulaci krevního tlaku a úpravě trávení.
Využití granátového jablka
Granátové jablíčko rozdělíme na čtyři dílky a to tak, že seshora jablko odřízneme, až se objeví nepravidelná hvězdice. Pak nařízneme slupku na místě prázdného bílého políčka. Nůž zabodneme do středu plodu a mírně pootočíme. Jablko se rozloupne na dílky, z nich můžeme odloupávat zrníčka. Slupka ani bílé dužnaté blanky se nejí. Zrníčka používáme do salátů, moučníků, do pokrmů s drůbežím masem, k rybě, jako součást marinád. Hodně oblíbená je šťáva z granátového jablíčka, která je součástí např. džusů a koktejlů. Známý je také šerbet – orientální nealkoholický nápoj nebo grenadina – sirup z granátových jablíček využívaný do míchaných nápojů.
Pozor! Šťáva ze semínek barví a jde špatně vyprat
Zdroj: Granátová jablka, šťavnatá semínka plná antioxidantů – H. Sapiková (Medium 2/2019)
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás