Lehké letní saláty
H orké letní dny představují zátěž pro organismus. Často jsme unavení, malátní, bez energie… doplnit „štávu“ nám může pomoci dostatek ovoce a zeleniny, případně jejich kombinace s luštěninami, které nás více zasytí. Připravili jsme pro vás několik rychlých, osvěžujících a věříme, že i chutných tipů na lehké letní obědy, večeře či svačinky. Dotvořit si je můžete podle svých oblíbených ingrediencí nebo fantazie. Přejeme vám hravé tvoření a hlavně dobrou chuť!
Mrkvový salát s jablky a nektarinkou
Potřebujeme:
2 větší šťavnaté mrkve
2 větší či 3 menší jablka
1 nektarinku (případně kousek ananasu)
šťávu z půlky citronu (nebo pomeranče)
1 lžíci sezamových semínek (nebo vlašských ořechů)
Postup:
Mrkve i jablka okrájíme a nastrouháme na jemno, nektarinku nakrájíme na drobné kousky, přidáme šťávu z půlky citronu, semínka. Vše smícháme, dáme na chvíli vychladit do lednice a podáváme.
Mrkvový salát se slunečnicovými semínky
Potřebujeme:
3 větší šťavnaté mrkve
šťávu z jednoho citronu či pomeranče
1 lžičku pampeliškového (či jiného řídkého) medu
hrst hrozinek
2 lžíce slunečnicových semínek
Postup:
Mrkev okrájíme a nastrouháme. Hrozinky přelijeme horkou vodou a necháme chvíli nabobtnat. Slunečnicová semínka opražíme na sucho v pánvi. Vše smícháme, pokapeme citronovou šťávou a dochutíme medem. Salát se hodí i při očistné kúře! (viz článek Ve znamení mrkve)
Kedlubnový salát
1 1/2 kedlubny
1 svazek ředkviček
1 lžíce slunečnicových semínek
100 g zakysané smetany
1 lžíce lněného oleje, sůl
Postup:
Kedlubny oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Ředkvičky nakrájíme na malé kousky. Semínka opražíme na sucho v pánvi. Vše smícháme, osolíme, zalijeme olejem a přidáme zakysanou smetanu. Podáváme jako samostatný pokrm či přílohu k masu, orestovanému tempehu, zeleninovým plackám či bezlepkovým plackám z pohankové nebo hrachové mouky.
Okurkový salát s houbami
1 biookurku
1 biokapii
100 g sterilovaných hub (nebo ekvivalent čerstvých hub – žampionů, hlívy…)
2 stroužky česneku
1 lžíce lněného nebo česnekového oleje
sůl
Postup:
Okurku zbavíme slupky a nakrájíme na menší kousky spolu s kapií. Houby nakrájíme na menší kousky (máme-li čerstvé, podusíme je na malém množství oleje). Houby smícháme se zeleninou, přidáme prolisovaný česnek, olej a sůl a necháme uležet v chladu. Opět můžeme podávat jako samostatný pokrm či přílohu.
Míchaný zeleninový salát se zakysanou smetanou či zálivkou
1 okurku
cca 10 cherry rajčátek
1 papriku (dle výběru), několik ředkviček nebo půlku čerstvé kedlubny
1 hlávkový salát nebo půlku čínského zelí
150 g zakysané smetany (event. 1 citron, 1 lžíce medu, 1 lžíce oleje, špetku soli)
sůl, čerstvě mletý pepř nebo koriandr
Postup:
Salát nasekáme na menší proužky, zbytek zeleniny pokrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme, necháme chvíli uležet. Přidáme zakysanou smetanu, promícháme a necháme vychladit. Místo zakysané smetany můžeme použít zálivku – do půl sklenice vody vymačkáme citronovou šťávu z 1 citronu, přidáme 1 lžíci oleje, 1 lžíci medu a špetku soli, smícháme a nalijeme na zeleninu. Dobře promícháme.
Fazolový salát s čerstvou zeleninou
200 g velkých bílých fazolí
1 žlutou papriku
2 větší rajčata
trochu čerstvé (případně sušené) majoránky nebo půl lžičky sušené řepy
sůl
1 kysaná smetana nebo bílý jogurt
Postup:
Fazole den předem namočíme, druhý den slijeme a vaříme v čerstvé vodě doměkka (cca 90 min.). Uvařené fazole necháme vychladnout, přidáme pokrájenou papriku, rajčata, lístky majoránky nebo řepu (chceme-li mít salát do růžova), sůl a smetanu. Vše dobře promícháme a necháme alespoň hodinu uležet v chladu.
Bramborový salát s jarní cibulkou
2 svazky jarní cibulky
2 jablka
2 velké brambory
100 g sýra
100 g majonézy (nebo zdravější tofunézy, sojanézy nebo kysané smetany)
jablečný ocet a sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Jarní cibulky nakrájíme i s natí, oloupaná jablka nahrubo nastrouháme. Směs osolíme, ochutíme trochou octa a promícháme s majonézou. Podáváme samotné či k méně tučným pokrmům.
Cizrnový salát s kukuřicí
200 g cizrny
půl hrnku sterilované kukuřice (případně čerstvou vyloupanou kukuřici)
svazek ředkviček
2 kapie
1 lžíci chia nebo sezamových semínek
olivový olej
sůl
jablečný ocet (nemusí být)
pár listů hlávkového salátu na ozdobení
Postup:
Cizrnu předem namočíme (ideálně 10 hodin), poté slijeme vodu a vaříme v čisté vodě do měkka (cca 90 minut). Do uvařené cizrny přidáme nakrájenou kapii, kukuřici, na malé kousky nakrájené ředkvičky, semínka, olej a sůl. Vše smícháme a případně dochutíme trochou jablečného octa. Necháme hodinu uležet v chladu. Ozdobíme listy salátu a podáváme jako hlavní chod.
Těstovinový salát s rajčaty a jablkem
200 g kvalitních těstovin
6 menších rajčat
2 uvařená vejce
1 větší nakyslé jablko (eventuelně 1 banán)
šťávu z půlky citronu, sůl, tymián, majoránku
Postup:
Uvaříme těstoviny. Ve větší míse smícháme nakrájená rajčata, vejce, jablko (a případně banán). Osolíme, okořeníme, případně lehce zakapeme olejem. Vychladíme a můžeme servírovat.
Ovocný salát (se šlehačkou)
Potřebujeme jakékoli ovoce, které máme rádi (vždy alespoň jeden druh, který pustí šťávu). Vše nakrájíme, smícháme, můžeme přidat špetku mletého muškátového květu nebo skořice. A chceme-li si „trochu zahřešit“, můžeme ozdobit šlehačkou 🙂 .
Zdroj:
Kedlubnový, okurkový a mrkvový salát se semínky pochází z knížky Saláty snadno a rychle (autorky Ivany Čapkové), zbývající recepty byly inspirovány životem
Další zeleninové inspirace naleznete v článku: Zeleninové saláty
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás
1 odpověď
[…] zeleniny, případně jejich kombinace s luštěninami, které nás více zasytí. V článku LEHKÉ LETNÍ SALÁTY jsme pro vás připravili několik rychlých, osvěžujících a věříme, že i chutných tipů […]