Lehký rýžový nákyp s muškátovým květem
V letních parnech máme přirozeně větší chuť na něco lehčího, šťavnatějšího či plného ovoce. Podle tradiční čínské medicíny snese tělo přiměřenou dávku sladkého. Takže pro ty z vás, kteří si chcete odskočit od letní „grilovačky“ nebo opékání buřtů, tady mám jeden sladký recept, po kterém se doufám mlsně olíznete.
Muškátový květ pochází z tropického stálezeleného stromu muškátovníku pravého. Plodem je bobule s jedním semenem, krytým krajkově ozdobným míškem. Usušený načervenalý míšek se nazývá muškátový květ. Má osvěžující, velmi výraznou vůni. Jeho chuť je palčivá, lehce nahořklá a vysoce aromatická. Jako koření se používá pro přípravu polévek, pokrmů z měkkýšů, sýrového suflé či dezertů ze smetanového sýra. Vhodný je také do nádivek, pečiva, pudinků nebo tvarohu. Vynikající chuť dodá bešamelu nebo cibulové omáčce.
Muškátovník vonný se pěstuje v tropickém vlhkém podnebí v místech, kde jsou vyšší průměrné srážky a průměrné celoroční teploty nad 26 stupňů. Muškátový květ má osvěžující, velmi výraznou vůni, ale jemnější než muškátový ořech. Jeho chuť je sladce kořeněná až palčivá, lehce nahořklá a vysoce aromatická. (Zdroj: Vitana.cz)
Na 1 středně velký pekáč potřebujete:
5 naběraček jasmínové rýže (cca 500 g)
1,5 l rostlinného mléka (nejlépe rýžového nebo ovesného, pro sladší chuť můžete ubrat mléko a nahradit ho ovesnou nebo rýžovou smetanou)
špetku soli, muškátového květu a skořice
med nebo javorový sirup
oříšky a semínka (sezamová, slunečnicová…)
kousek másla
asi 500 g meruněk (či švestek)
1 banán a 1 nektarinku (nebo broskev)
Postup:
Propláchnutou rýži dejte do kastrolu a zalijte rostlinným mlékem. Přidejte špetku soli, muškátového květu a skořice a vařte, dokud není rýže měkká.
Do vychladlé rýže vmíchejte med (či javorový sirup), semínka a na drobno nakrájené ořechy a kousek másla. Polovinu směsi vylijete do pekáče. Meruňky (či švestky) rozpulte, naskládejte je na rýžovou kaši. Banán nakrájejte na kolečka a do každé půlky meruňky (či švestky) vložte jeden kousek. Zbytek kaše rozetřete na ovoce.
Nakonec kaši ozdobte tenkými plátky nektarinky (či broskve), lehce posypte skořicí a ozdobte plátky másla. A šup do trouby. Pečte cca 45–60 min. na 150 stupňů Celsia.
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás