Mlsejte mandle, ale správně
P ouhé čtyři mandle, které přes noc namočíte a ráno smlsnete, udělají s vaším tělem úžasné věci. Mandle jsou totiž plné esenciálních vitamínů a minerálů jako jsou např. vitamin E, zinek, vápník, hořčík, omega-3 mastné kyseliny a mnohé další.
A proč jsou lepší máčené než suché? Důvody jsou dva:
- Suché mandle obsahují enzymové inhibitory, které chrání semena až do doby než přijde doba vhodná ke klíčení, tj. když mají dostatek vláhy. Tyto látky mohou blokovat enzymy ve střevech, ale namočením se deaktivují.
- Konzumace namočených mandlí usnadňuje a zefektivňuje trávení. Tělo má k dispozici větší množství živin, které mandle obsahují. (Ve skutečnosti toto platí nejen pro mandle, ale pro všechny ostatní ořechy a semena.)
Jaké konkrétní přínosy přinese tělu pravidelná konzumace čtyř mandlí denně?
- Zdravé srdce – Mononenasycené tuky, bílkoviny a draslík nacházející se v mandlích jsou velmi přínosné pro vaše srdce. Vitamin E také snižuje riziko chronických onemocnění srdce. Hořčík zase chrání před akutním srdečním infarktem. Mandle mají navíc schopnost snižovat záněty, které poškozují cévy a tepny.
- Zvýšená energie – Každodenní konzumací pár mandlí je nejlepším způsobem, jak si zvýšit množství energie. Mangan, měď a riboflavin z mandlí pomáhají zvyšovat produkci energie a zrychlují metabolismus.
- Snížení hladiny cholesterolu – Mandle se řadí mezi nejlepší potraviny na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Je to díky již zmíněnému vitaminu E a vápníku.
- Zvýšení mozkových funkcí – Mandle jsou zdrojem živin, které pomáhají k rozvoji zdravého a výkonného mozku. Jde například o látku L-karnitin, která zvyšuje mozkovou aktivitu a pomáhá vytvářet nová nervová propojení, což zlepšuje paměť a snižuje riziko Alzheimerovy choroby.
- Zdravé kosti – Minerály jako vápník, hořčík a fosfor z mandlí prospívají zdraví kostí. Navíc fosfor nejen podporuje kosti, ale i účinně předchází vzniku osteoporózy.
- Regulace krevního tlaku – Draslík obsažený v mandlích přispívá k regulování krevního tlaku a brání jeho zvyšování. Nízký obsah sodíku zase pomáhá kontrolovat přílišnou fluktuaci krevního tlaku.
- Prevence rakoviny – Je prokázáno, že pravidelná konzumace mandlí snižuje riziko rakoviny tlustého střeva tím, že zlepšuje průchodnost střev, aby v nich potrava nezahnívala a netvořily se nebezpečné toxiny. Navíc mandle obsahují vitamin B17, který je známý svými mocnými protirakovinnými účinky.
Bylo rovněž prokázáno, že slupky mandlí mají probiotické účinky důležité pro výživu bakterií v tlustém střevě – zvyšují počet prospěšných střevních bakterií a snižují počet patogeních.
Zdroj: Tchaj-ťi škola Vnitřní síla, Lunární kalendář Krásné paní
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás