Nová biokuchařka Hanky Zemanové
T ahle knížka ke mně připutovala náhodou, přestože jsem o ní už delší dobu věděla. A jsem vděčná, že se mi dostala do ruky. Je to kuchařka, která se zcela vymyká ostatním, protože její pozornost nepatří pouze receptům. Je to zamyšlení a možná i návod k tomu, jak tím, „co strkám do úst“ ovlivňuji nejen sebe, ale i bližší či širší okolí, a tvořím budoucnost.
Jako redaktorka oceňuji obsažnost knížky a vidím, kolik hodin práce za ní ve skutečnosti stojí. Autorka nabízí precizní a podrobné vysvětlení toho, co jsou biopotraviny, jak je ve skutečnosti poznáme, kde se k nim můžeme dostat, proč jsou dražší (respektive, proč je jejich cena férová a odpovídající) či jak se sami můžete podílet na jejich produkci, i když zrovna nejste farmář tělem i duší. Každá kapitola obsahuje řadu odkazů (na weby či knížky), které můžete použít, pokud vás zajímá daná problematika.
S nadhledem a zdravým rozumem jsou pojaty kapitoly o jednotlivých dietních trendech, které pochází z pera odborníků zabývajících se těmito směry. Ani autorka ani její „knižní hosté“ vás nepřesvědčují o tom, co je nejlepší, protože autorka chápe, že žádné univerzální „nejlepší“ prostě neexistuje a křečovité ulpívání na jedné věci otázku zdraví samo o sobě nevyřeší. Zcela výstižně to shrnuje název jedné z kapitol:
Jak žít zdravě a nezblbnout aneb zásady zdravého selského rozumu
Možná se vám bude chtít nakupovat více bio, když se seznámíte s představiteli zajímavých českých bioprojektů, většinou v podobě rodinných farem či firem. Je to práce (možná lze říci spíše poslání), kterou musíte žít, protože většinou neexistuje žádné od…do. Ale pokud vládne duch pospolitosti a vzájemná důvěra, čas se nepočítá.
Když jsem pročetla všechny obecné informace a dostala se k receptům, byla jsem trošku skeptická, protože znám svou váhavost zkoušet nové věci. Opět jsem byla příjemně překvapená, protože z téhle kuchařky vás prostě vaření bude bavit. Žádné přílišné komplikování či kombinování, převažuje jednoduchost, výsledek je „ňam“ a už se těšíte, co zase zkusíte příště.
A když ještě přidám vynikající estetický dojem, kterým knížka působí, kvalitní papír a povedené fotografie, jsem v pokušení říci: je to na jedničku s hvězdičkou.
P. S. Možná mě napadá jedno malé mínus. Škoda, že knížka končí tak brzy a není delší 😉 . Ale třeba bude nějaké do třetice.
Alena Koutecká
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás
Počet komentářů: 4
[…] Přečtěte si také recenzi Nové biokuchařky Hanky Zemanové […]
[…] Nové biokuchařky Hanky Zemanové recept na Bezlepkové placky z pohankové nebo hrachové […]
[…] Tip 1: Nemáme-li ráno čas vařit kaši nebo nám vařená kaše leží v žaludku, můžeme si směs připravit večer, zalít ji studenou vodou, zakrýt utěrkou a nechat kvasit do rána. Tahle varianta nám ušetří čas, je lépe stravitelná a obsahuje laktobacily, které posilují imunitní a trávicí systém. (Zdroj: Nová biokuchařka Hanky Zemanové) […]
[…] Nová biokuchařka Hanky Zemanové (recenzi najdete po kliknutí na: Nová biokuchařka Hanky Zemanové) Foto: Alena […]