Rýže v několika obměnách
R ýže spolu s brambory je nejdůležitější potravinou, která živí nejvíce lidí. Ve srovnání s jinými potravinami je rýže většinou lehce stravitelná, obsahuje řadu vitamínů i bílkovin, což platí především pro rýži neloupanou. A je přirozeně bezlepková. Bílá rýže se používá jako základní potravina při akutních i chronických trávicích potížích (průjmy, nejrůznější trávicí obtíže atd.) nejlépe ve formě tekuté rýžové kaše.
Odrůd rýže je mnoho. K nejznámějším a nejoblíbenějším patří rýže Basmati, která je tradičním pokrmem v Indii a Pákistánu, má typickou ořechovou chuť i aroma, nižší glykemický index a je bohatá na vlákninu. Jasmínová rýže má lepkavou konzistenci a aroma připomínající květy jasmínu. Divoká rýže je nešlechtěnou odrůdou rýže, botanicky patří mezi semena trávy a má 30x větší množství antioxidantů než bílá rýže. Černá rýže je také někdy nazývaná „zakázaná rýže“, protože ve starověké Číně byla považována za tak jedinečnou a výživnou, že byla zakázána všem kromě královské rodiny. A hnědá rýže má příjemnou oříškovou příchuť, je celozrnná, a tudíž vysoce výživná, protože není zbavena slupky ani klíčku.
Vaříme rýži
Před vařením rýži přebereme, v cedníku propláchneme. Zrnka rýže sypeme do vroucí osolené vody, aby se nerozvařila. Během vaření rýži nemícháme, ale pouze několikrát zlehka zatřepeme hrncem, ve kterém ji vaříme.
Tip 1: Dušená rýže
Zkuste rýži dušenou v troubě. Do kastrolu dejte rýži a vodu v poměru 1 díl rýže na 1,5 dílu vody, přidejte hřebíček (1 hřebíček na 1 díl rýže), špetku muškátového květu, mořskou sůl a dejte dusit do trouby. Pečte při teplotě 160 stupňů Celsia cca 30–40 minut. Pokud není rýže zcela měkká, nechte ji ještě dojít ve vypnuté troubě, případně přilijte trochu vody.
Tip 2: Rýžová kaše „congee“
Jste-li nemocní, nebo potřebujete tělesně posílit (především slezinu či trávení), zkuste kaši, kterou začínali svůj den Číňané už před mnoha tisíci lety, tzv. čou (zhou) nebo anglicky congee. Je přirozeně bezlepková, nemá výraznou chuť, avšak je výživná a lehce stravitelná, a tudíž se hodí právě při očistách či onemocněních.
Recept na středně řídkou congee:
Rýži propláchněte. V hrnci přiveďte do varu požadované množství vody (v poměru 1 díl rýže : 8 dílů vody), přidejte rýži a vařte na mírném ohni minimálně 1,5 hod., občas zamíchejte, aby se nepřichytla ke dnu. Čím déle se kaše vaří, tím je hustší, vařit ji můžete až 8 hodin. Pokud je pro vás kaše příliš hustá, můžete ji zředit.
Kaši můžete jíst samotnou nebo do ní můžete přidat pražená semínka, koření (např. zázvor), mořské řasy, vařenou zeleninu, kvašenou zeleninu, ovoce, luštěniny či maso.
Tip 3: Rýže natural
Kromě bílé rýže zkuste rýži natural, která je zbavena pouze plev, takže obsahuje ve srovnání s loupanou rýží mnohem větší množství vitamínů, minerálních látek a vlákniny z povrchové vrstvy zrn. Vyžaduje delší dobu vaření než obyčejná rýže, asi 45 minut. Tuto dobu můžeme zkrátit namáčením rýže asi dvanáct hodin před přípravou. Při vaření počítáme na jeden díl naturální rýže dva díly vody.
Obecné rady pro vaření rýže
- Rýže se nerozvaří, když do vroucí vody přidáte několik lžiček studeného mléka nebo lžíci citrónové šťávy na litr vody.
- Rýže bude bílá, když do ní při vaření přidáte několik kapek citrónu.
- Potřete-li nádobu, ve které budete vařit rýži, zlehka olejem nebo přidáte-li do rýže během vaření kousek másla, nebude se lepit ke stěnám nádoby.
- Vyvaří-li se voda, ale rýže není ještě měkká, přidejte do hrnce trochu vroucí vody. Nikdy nepřidávejte vodu studenou.
Zdroj:
Rýže: nejdůležitější potravina celého světa
Cesta želvy – Rýžová kaše congee: ideální snídaně
999 rad pro domácnost – Tamara Mirovská
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás
1 odpověď
[…] ֍ Rýže spolu s brambory je nejdůležitější potravina, která živí nejvíce lidí. Odrůd rýže je mnoho. K nejznámějším a nejoblíbenějším patří rýže Basmati, dále rýže jasmínová, divoká, černá a hnědá. O tom, jak rýži připravit, a recept na posilující rýžovou kaši congee, naleznete v článku RÝŽE V NĚKOLIKA OBMĚNÁCH. […]