Staročeský houbový kuba
P okud byste chtěli odlehčit svůj vánoční jídelníček, vyzkoušejte staročeského kubu, který býval typickým vánočním pokrmem. Podával se většinou na Štědrý den v poledne (jinde i jako součást štědrovečerní večeře), protože býval podle dřívějších křesťanských náboženských tradic štědrý den postním dnem a nemělo se jíst maso. U pohanů, k nimž tradice tohoto pokrmu údajně sahá, to bylo proto, že masa byl nedostatek a jednoduše ho nahrazovali dostupnějšími houbami. Jiná tradice říká, že pokud se vyvarujete masa, uvidíte zlaté prasátko, což představuje štěstí.
Na výrobu staročeského kuby vám postačí jen pár ingrediencí, je levný, nemusíte trávit hodiny jeho přípravou a navíc se jedná o velmi chutné a syté jídlo. Tradiční vánoční pokrm obsahuje samé dobroty: kroupy, houby, cibuli, česnek a sádlo/máslo. Můžete vyzkoušet i různá vylepšení: vlastní fantazii se meze nekladou.
A odkud vzal kuba svůj název?
S žádným Kubou spojitost nemá. Jeho základem ale bývala houba nazvaná stroček trubkovitý, které se lidově říká „kuba“, „kubíček“. Jde o houbu tmavého zabarvení (odtud také název černý kuba), nálevkovitého tvaru se zahnutými okraji, které se dobře daří v listnatých lesích pod buky, kde roste od srpna do listopadu. Najdete ji v hojné míře zejména v jižních Čechách.
Pokud máte chuť si kubu vyzkoušet, tady je základní recept a několik nápadů na vylepšení:
300 g krupek
80 g sušených hub
4 stroužky česneku
2 lžíce omastku (másla či sádla)
sůl, pepř, drcený kmín, majoránka…
Postup:
Do jednoho kastrolu dáme sušené houby a necháme je přes noc namočené ve vodě. Do dalšího kastrolu nasypeme kroupy a zalijeme je dostatečným množstvím vody (minimálně dvojnásobkem množství krup) a necháme také stát přes noc. Ráno vodu z krup slijeme a v čisté vodě, do které přidáme kmín a sůl, kroupy uvaříme do měkka (cca 30 minut). Po uvaření je lepší, když jsou kroupy svou konzistencí jako lepivé těsto, protože po upečení se nebude kuba „sypat“.
Houby slijeme, smícháme s uvařenými kroupami, majoránkou, prolisovaným česnekem. Středně velký pekáč vymažeme omastkem a směs do něj rozprostřeme. Na povrch poklademe kousky másla nebo omastíme sádlem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova (cca 45−60 minut).
Varianta dušená:
Nakrájíme na drobno jednu cibuli, přidáme olej, česnek, koření, sůl a namočené houby a společně podusíme. Podléváme vodou z krup. Teprve pak smícháme s kroupami a zapečeme.
Varianta masová:
Pekáček vyložíme plátky slaniny nebo do krup přimícháme kousky uzeného masa.
Varianta rýžová, jáhlová nebo bramborová:
Místo krup použijeme rýži, jáhly nebo brambory.
Ať vám kuba přinese na Štědrý den závan starých časů 🙂 !
1 odpověď
[…] Recept na kroupového kubu najdete na: Staročeský houbový kuba. […]