Čemu by se divila vaše prababička
Tajemství kuchyně: 3 tipy Feng Shui pro posílení hojnosti a prosperity
K de byste radši bydleli? Na poušti, kde takřka nic neroste a k nejbližší studni je to několik dní cesty? Nebo v úrodné oáze se stromy obsypanými ovocem, rybníčky plnými ryb a zpívajícími ptáky? Dovolím si tipnout, že spíše v té úrodné oáze. Dostatek potravy byl totiž po tisíciletí hlavní faktor, podle kterého se člověk rozhodoval, kde se usídlí. Potrava byla symbolem:
Přeneseně tak jídlo bylo vždy symbolem spokojenosti a hojnosti. Ještě naše babičky a prababičky měly v síni ošatku s kopou vajec, hrnec s podmáslím a košík s jablky či ořechy.
V kuchyni na polici visely voňavé pytlíky se sušenými houbami, zavěšené sušené bylinky nebo svazky cibule. Potraviny byly dříve doma pěkně na očích. A to nejen ve chvílích, když se vařilo. Hlavně koncem léta a na podzim byly zásoby potravin v každé domácnosti nejbohatší.
Zásoby jídla byly symbolem sklizně, úrody a hojnosti.
Kam zmizely?
Moderní domácnosti mají spoustu vymožeností – dřez s tekoucí vodou, myčku, sporák, mikrovlnku, digestoř, přístroj na kávu, topinkovač, odšťavňovač… O tom se našim prababičkám ani nezdálo! Asi by ale byly překvapené jednou věcí. V té záplavě spotřebičů a dalších kuchyňských „udělátek“ by v mnoha případech marně hledaly to, co hned po kamnech dělalo kuchyň kuchyní. Barevné, voňavé, vitalitou zářící zásoby potravin.
Doba se zásadně změnila. My dnes máme své zásoby zpravidla pečlivě zabalené v neprůhledných obalech a dobře schované: v mrazáku, v lednici, v zavřených policích a skříňkách. V lepším případě máme na stole mísu s ovocem, ale často ani to ne.
Proč je to problém?
Problém to není vůbec, pokud se vy i všichni členové domácnosti cítíte hojně, v dostatku. Nasyceně, a to nejen doslovně, ale zejména v přeneseném slova smyslu – cítíte plnost a štědrost života v každé buňce svého těla. Pak není třeba nic měnit a nemusíte číst dál…
Tisíciletý symbol hojnosti
Z mé zkušenosti poradkyně Feng Shui se ale mnoho z nás v dnešní době plni hojnosti necítíme. Na mentální úrovni samozřejmě víme, že máme obrovský dostatek až přebytek všeho. Vlastníme byt nebo dům, auto, krásné zařízení a nábytek, a přesto má mnoho lidí pocit nedostatku. Jak je to možné?
Většinu našich pocitů neřídí vědomí a mysl, ale naše PODVĚDOMÍ.
Vzešli jsme z přírody. Tam, kde jsme byli schopní přežít, muselo být maximum potravy. Po tisíce let bylo pro člověka právě jídlo tím největším symbolem hojnosti. Tuto informaci máme v sobě zakódovanou.
Kuchyň byla po tisíciletí symbol života. Pokud vejdete do kuchyně, která na vaše podvědomí působí:
tak je dost možné, že vaše podvědomí to vyhodnotí jako příznak nedostatku, hladu, strádání a špatných časů. Pokud bude vaše podvědomí tyto podněty dostávat dlouhodobě, může se ve vás začít hromadit pocit celkového životního nedostatku.
A nic na tom nezmění fakt, že vám v garáži stojí auto za půl milionu a v kabelce máte nejnovější mobil. Evolučně jsme se ještě nestačili změnit. A jídlo hraje v našem pocitu celkového životního blahobytu zásadní roli. Hojnost je totiž stav bytí, nikoli stav bankovního konta.
3 tipy, jak jednoduše posílit hojnost
1. Vystavte několik trvanlivých potravin či dochucovadel
Mějte v kuchyni celoročně na očích několik potravin či dochucovadel, které jsou trvanlivé a nezkazí se působením tepla nebo světla, například svazek česneku, cibule či papriček, lahvičku/y marmelády, jablečný ocet, sójovou omáčku, balsamicový ocet, koření v průhledných lahvičkách, zavěšené sušené bylinky, láhev/láhve vína.
Vyberte si to, co s vámi rezonuje. Co právě ve vás vyvolává pocit hojnosti (u mě je to česnek, jablečný ocet a láhev vína 🙂 ). Spolehněte se na svou intuici, která vám sdělí, kolik čeho vystavit a kam.
Cílem není zaplnit jediný pracovní prostor na lince tak, že vás bude blokovat v každodenní přípravě jídla. Cílem je vytvořit bod hojnosti, který na vás bude pocit štědrosti a dostatku vysílat každý den.
Pokud máte malou kuchyň či malou linku, možná budete mít místo jen na malý koutek s lahvičkou octa a košíčkem s několika paličkami česneku. Nejde o kvantitu, ale o to, jak to na vás bude působit. Často jeden menší košík na místě, kde ho mnohokrát za den uvidíte a potěší vás, zmůže více než obrovská mísa s ovocem na místě, kde si ji nikdo nevšimne.
2. Vystave sezónní zeleninu, ovoce, bylinky
Zejména v období června až září vydává naše příroda své plody. Je to období úrody a sklizně. Pokud ale nemáme vlastní zahrádku či políčko, mnohdy v našich moderních životech tuto nezměrnou přírodní hojnost ani nezaregistrujeme.
A to je ohromná škoda. Něco v nás díky tomu pak může strádat. Léto a začátek podzimu byly vždy měsíce hojnosti, které naši předkové slavili. Kdy vzdávali vděčnost za hojnost jídla, které jim pomohlo přečkat nadcházející dlouhou zimu. Je velmi smysluplné se na tuto přirozenou sezónní hojnost napojit tak, že v kuchyni (ale třeba také v předsíni nebo jídelně) vystavíte například:
- mísu s jablky, hruškami, švestkami atd.
- mísu s rajčaty, bramborami, cibulí, dýněmi, cuketami, okurkami atd.
- mátu, bazalku, petržel či jiné bylinky v květináči
- čerstvě zpracované suroviny – jako nakládanou zeleninu, zavařeniny nebo naložené houby.
U zeleniny a ovoce si budete muset trošku hlídat, aby se v teple kuchyně nezačaly kazit. Vystavte tedy vždycky jen takové množství, které reálně pár dní vydrží a které budete průběžně konzumovat. A můžete je zároveň doplňovat novou sklizní nebo nakoupenými produkty v obchodě.
Nemůžete mít z nějakého důvodu vystavené čerstvé plodiny? Pak máte 2 možnosti:
- Pořiďte si umělé. Za předpokladu, že vypadají jako skutečné nebo že se vám prostě líbí a působí na vás hojně. Zdá se vám to divné? Jsme zpátky u našeho podvědomí, které neumí rozlišit, co je skutečnost a co je kvalitně udělaná napodobenina. A tak mísa s umělými citróny, pomeranči nebo hroznovým vínem v nás může vzbudit úplně stejný pocit hojnosti jako pravé ovoce.
- Pověste si na zeď zátiší s ovocem (nebo zeleninou). Obraz či dokonce fotka může velmi efektivně vnést do kuchyně (nebo jídelny) energii hojnosti jídla.
3. Vytvořte si v kuchyni sezónní oltář hojnosti
A když už máte v kuchyni košík čí misku s ovocem nebo zeleninou a rezonuje to s vámi, zkuste z daného místa udělat oltář hojnosti. K vytvoření oltáře stačí dodat například:
- ubrousek (látkový či papírový) či dečku,
- 1–2 svíčky,
- sezónní kytky, jako například kosatce, slunečnice, marigoldy nebo cokoli co vám roste na zahradě.
- natrhané klasy obilí.
Vznikne tak místo, kam můžete směřovat své díky za hojnost, své přání a modlitby. Z takového místa vytvořeného od srdce se bude linout vřelá, plná, sytá energie, prostupující celý prostor. Aniž si to uvědomíte, vy i ostatní členové domácnosti se začnete cítit hojněji. Budete více vnímat bohatství, které k vám každý den prostřednictvím jídla, ale i mnoha dalšími cestami, proudí.
Autor: Blanka Vun Kannon
(tématem domova se zabývá také autorčina knížka Návrat domů)
Foto: Archiv nakladatelství Smart Press (www.smartpress.cz)
Líbil se vám článek Blanky Vun Kannon? Přečtěte si také:
Zima – Čas dobíjení baterek a návratu ke kořenům
Návrat domů (recenze knížky)
Elixír mládí: Proč plánuju cvičit tchaj-ťi do sta let
Počet komentářů: 4
[…] Čemu by se divila vaše prababička Návrat domů (recenze knížky) Elixír mládí: Proč plánuju cvičit tchaj-ťi do sta let […]
[…] – Čas dobíjení baterek a návratu ke kořenům Čemu by se divila vaše prababička Elixír mládí: Proč plánuju cvičit tchaj-ťi do sta […]
[…] – Čas dobíjení baterek a návratu ke kořenům Čemu by se divila vaše prababička Elixír mládí: Proč plánuju cvičit tchaj-ťi do sta […]
[…] – Čas dobíjení baterek a návratu ke kořenům Čemu by se divila vaše prababička Elixír mládí: Proč plánuju cvičit tchaj-ťi do sta […]