Vánoční dobroty
V ánoce už klepou na dveře. A co by to bylo za svátky, kdybychom si neudělali pár kousků voňavého cukroví. Pečení nás naladí do správné slavnostní atmosféry a svede rodinu dohromady, i když někteří se možná zapojí jen ochutnáváním 🙂 . A pokud máme strach, že přibereme na váze, můžeme část dobrot použít jako osobitý vánoční dárek.
Každá rodina má své oblíbené druhy, které nesmí u vánočního stolu chybět, ale občas nám to nedá a rádi sáhneme po něčem novém. Tady je pár osvědčených receptů…
Makovo-sezamové kuličky
100 g máku
100 g sezamu
3–4 lžíce agávového (nebo datlového) sirupu
Všechny ingredience rozmixujete najemno a rukama vytvoříte kuličky, které můžete ještě obalit v kokosovém cukru. Pokud nemáte výkonný robot, umelte mák v klasickém makovém mlýnku a použijte tahini (hotovou sezamovou pastu).
Zdroj: Vánoční pečení zdravěji – Jiřina Pouzarová (časopis Meduňka 12/2021)
Medové perníčky
Potřebujete:
Na těsto:
50 dkg hladké špaldové mouky
20 dkg moučkového třtinového cukru
10 dkg másla
2 celá biovejce
1 lžíci kakaa
3 lžíce medu
1 lžíci perníkového koření
1 kávovou lžičku jedlé sody
Na bílou polevu:
12 dkg moučkového cukru
1 lžíci vařící vody
1 lžíci citronové šťávy
Z přísad vypracujete těsto, které se nesmí lepit na váleček ani na ruce, a necháte ho v chladu ležet cca 2–3 hodiny. Poté rozválíte (na výšku cca 4–5 mm) a vykrajujete. Pečete na pečícím papíře v mírně vyhřáté troubě (170 stupňů Celsia) cca 10 minut. Ihned po upečení potřete rozšlehaným vajíčkem (perníčky získají „lesk“). Po vychladnutí zdobíte bílou polevou.
Datlové kuličky
Potřebujete:
100 g sušených datlí (nebo již hotovou datlovou pastu)
100 ml vody
50 g oříšků (nebo semínek)
několik sušených meruněk či švestek
hrst sezamových semínek nebo namletých oříšků na obalení
(půl lžičky kakaa nebo karobového prášku)
Sušené datle namočíte přes noc do vody a ráno rozmixujete tyčovým mixerem, přidáte na drobno nasekané oříšky, na velmi malé kousky nakrájené sušené meruňky nebo švestky, event. trošku kakaa nebo karobu. Všechno promícháte a uděláte kuličky, které můžete obalit v sezamových semínkách nebo namletých oříškách.
TIP: Pokud máte rádi lískové oříšky, můžete je vložit doprostřed kuličky jako překvapení!
Jablečné kuličky
Potřebujete:
20 dkg strouhaných jablek
15 dkg cukru
20 dkg strouhaného kokosu
šťávu z půlky citronu
rumovou tresť
hrozinky (nebo datle)
Strouhaná syrová jablka dáte do kastrolu, přidáte cukr a vaříte, dokud jablka nezhoustnou (dokud nezačnou tvořit cestičku). Přidáte citronovou šťávu, tresť, kokos, nasekané hrozinky či datle, dobře promícháte a ze vzniklé hmoty tvoříte kuličky. Poté necháte několik dní schnout v chladu.
Pozn.: Tohle cukroví je jen pro trpělivé povahy, neboť míra pojivosti materiálu velmi záleží na tom, jakou kvalitu mají jablka a kokos. Pokud trpělivostí zrovna neoplýváte, udělejte raději datlové kuličky nebo kešu koule 🙂 .
Pohankové oříškové rohlíčky
Potřebujete:
250 g pohankové mouky
210 g másla
70 g třtinového cukru + 1 vanilkový třtinový cukr
100 g mletých lískových ořechů
skořicový třtinový cukr na obalení
Suroviny zpracujete v těsto a necháte několik hodin odležet. Z těsta vytvoříte válečky o průměru zhruba tři centimetry, ze kterých odkrajujete centimetrová kolečka a z nich formujete rohlíčky.
Pečete 15–20 minut na 180 stupňů. Ještě teplé obalujete ve skořicovém cukru.
Kešu koule
Potřebujete:
100 g mletých kešů ořechů
šťávu z 1 citronu
50 g hroznového cukru nebo sušeného Sladovitu
špetku soli
kokosovou moučku na obalení
Mleté ořechy, šťávu, cukr a sůl dáte do větší misky a důkladně promícháte, až je hmota hladká. (Štávu raději přilévejte postupně, aby hmota nebyla příliš tekutá!) Poté tvoříte kuličky, které obalujete v kokosové moučce. Hotové koule nechte několik dní uležet v chladu.
Tahini kuličky
Na cca 20 kuliček potřebujete:
100 g opražených, na drobno nasekaných oříšků či semínek (např. mandle, vlašské ořechy, kešu, slunečnice, sezam…)
50 g nakrájených datlí
50 g strouhaného kokosu
3 lžíce sladu
3 lžíce tahini
Všechny přísady smícháte dohromady a tvarujete menší kuličky, které obalíte ve strouhaném kokosu a skladujete v chladu.
Zázvorové sušenky
60 g másla
3–4 lžíce medu nebo javorového sirupu
125 g pohankové mouky
lžičku čerstvě nastrouhaného zázvoru
1–2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
Všechny přísady dejte na vál, máslo nechte trošku změknout. Vypracujte těsto, které se nelepí, a nechte ho na chvíli „odpočinout“ v chladu. Z těsta vyválejte kuličky velikosti ořechu, naskládeje je na plech vyložený pečicím papírem. Válečkem nebo dlaní kuličky lehce zploštěte. Pečte v troubě předehřáté na 140 stupňů Celsia cca 10–15 minut (podle velikosti zázvorek).
Tip: Zázvorové sušenky můžete ozdobit kousky ořechů (mandlí, lískových nebo vlašských ořechů).
Přeji vám krásné chvíle při vytváření vánočních dobrot a klidné, naplno prožité vánoční svátky!
Alena Koutecká
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás
1 odpověď
[…] ֍ Vánoce už klepou na dveře. A co by to bylo za svátky, kdybychom si neudělali pár kousků voňavého CUKROVÍ. Pečení nás naladí do správné slavnostní atmosféry a svede rodinu dohromady, i když někteří se možná zapojí jen ochutnáváním 🙂 . A pokud máme strach, že přibereme na váze, můžeme část dobrot použít jako osobitý vánoční dárek. Každá rodina má své oblíbené druhy, které nesmí u vánočního stolu chybět, ale občas nám to nedá a rádi sáhneme po něčem novém. Tady je pár osvědčených receptů… VÁNOČNÍ DOBROTY. […]