Zeleninové saláty
Z elenina by měla být na talíři při každém jídle. Během zimy je lepší konzumovat zeleninu vařenou, ale s nadcházejícím jarem a v létě si můžeme dopřát i bohatou porci syrové zeleniny. Zkuste si doma udělat něco pestrého, bohatého na vitamíny, minerály a vlákninu, ale také něco lahodící vašemu oku… začněte s námi, ale pak nechte pracovat vlastní fantazii 🙂 . Přejeme vám bohaté chuťové i další zážitky!
Mrkvo-celerový salát (falešný humr)
¼ většího celeru
2 větší mrkve
citronovou šťávu (event. umeocet)
100 g kysané smetany nebo bílého jogurtu
sůl, čerstvě mletý pepř, špetku koriandru
pažitku, výhonky jarní cibulky nebo česneku
Postup:
Celer a mrkev nastrouháme na jemno, osolíme a okořeníme, zakapeme citronovou šťávou, promícháme a necháme chvíli stát. Pak přidáme smetanu nebo jogurt, nasekané zelené bylinky. Pokud se nám zdá, že salát je příliš kyselý, přidáme lžičku medu.
Více o mrkvi se můžete dočíst v článku nazvaném Ve znamení mrkve.
Barevný jarní salát
1 větší mrkev
8−10 ředkviček
½ kedlubny
½ žluté papriky
několik listů čínského zelí nebo několik jarních cibulek
sůl, čerstvě mletý pepř
citronovou šťávu (nebo umeocet)
lžíci kvalitního oleje
něco na oslazení (med, rýžový sirup, třtinový cukr)
pažitku, výhonky jarní cibulky nebo česneku
na ozdobu můžeme přidat i několik květů sedmikrásek
Postup:
Ředkvičky, mrkev, kedlubnu, papriku a zelí nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou nebo umeoctem, přidáme sladidlo, dobře promícháme a necháme chvíli stát, aby zelenina „pustila štávu“. Poté promícháme, přidáme bylinky. Pokud je chuť příliš intenzivní, naředíme salát trochou vody.
Fazolový (čočkový) salát s křenem
200g bílých fazolí nebo fazolí černé oko (v suchém stavu)
½ červené papriky
sůl, čerstvě mletý pepř
vrchovatou lžíci křenové pasty nebo čerstvě nastrouhaný křen
lžíci kvalitního oleje
pažitku, výhonky jarní cibulky nebo česneku
Postup:
Fazole namočíme na několik hodin do vody (záleží na druhu použitých fazolí, v tomto případě čím déle tím lépe), poté vodu slijeme a uvaříme v čerstvé vodě do měkka. Luštěniny při vaření nesolíme, tím zbytečně prodlužujeme dobu přípravy! Po vystydnutí fazole osolíme a okořeníme, přidáme křenovou pastu, olej, na menší kousky nakrájenou papriku a nakrájené bylinky. Promícháme a necháme dobře uležet.
Tip: Pokud nemáme křen nebo potřebujeme něco jemnějšího, můžeme použít místo křenové pasty kysanou smetanu či jogurt a špetku sušené červené řepy.
Tip 2: Když zapomeneme namočit fazole, můžeme sáhnout také po hnědé čočce, která je uvařená během půl hodiny.
Ředkvičkový salát s okurkou
½ salátové okurky
8−10 ředkviček
několik listů hlávkového salátu
2 lžíce kukuřičných zrn
sůl
citronovou šťávu
2 lžíce kvalitního oleje
pažitku nebo mladé kopřivy
květy sedmikrásek nebo popence
Postup:
Okurku a ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, přidáme na menší kousky nakrájený hlávkový salát a kukuřici. Kopřivy spaříme horkou vodou, nakrájíme a přidáme do směsi. Osolíme, zakapeme citronovou šťávou a znovu promícháme. Ozdobíme sedmikráskami nebo popencem.
Tip: Místo citronové šťávy můžeme použít kysanou smetanu nebo jogurt.
Další salátové recepty naleznete v článku nazvaném: Lehké letní saláty
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás
Skvělý článek. Děkuji.