Zkaramelizované ořechy a semínka
N ezapomínejte častěji konzumovat kvalitní semínka nebo ořechy. Jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku. Můžete je přidat do svačinového boxíku dětem do školy, na trénink, nebo když vyrážíte na výlet. Ořechy i semínka ukrývají celý budoucí potenciál nové rostliny. Jsou proto plná výživných látek, dodávají našemu tělu dobře stravitelné bílkoviny, minerální látky, vitaminy a cenné tuky. Vyživují nás a posilují náš imunitní systém.
Semínka je důležité před použitím omýt nebo lehce orestovat kvůli případným kontaminacím. Ořechy je ideální skladovat ve skořápce, a pokud máte vyloupaná jádra, tak v chladu a temnu.
Není nutné mít doma bůhvíjaké exotické druhy. Můžete začít tím, že si na zahradě nebo někde přírodě nasbíráte spoustu vlašských a lískových ořechů a uschováte si je ve skořápce na celý rok. Nemusíte podléhat módním vlnám a jíst denně kešu, para či chia. Ze semínek mívám doma loupaná konopná, lněná a dýňová. Podrobné informace o jednotlivých druzích najdete v BioReceptáři.
100 g vlašských ořechů nebo směsi dýňových a slunečnicových semínek
2 lžíce bio obilného sirupu (pšeničného nebo rýžového, popřípadě javorového sirupu)
Postup:
1 Semínka vyperte a nechte okapat na cedníku. Zpracováváte-li vlašské ořechy, nejprve je vyloupejte.
2 Na mírném ohni opékejte v pánvi, ale nikam neodcházejte a míchejte, ať jsou semínka jen lehce opražená, a ne spálená.
3 Jakmile začnou zlátnout, ale ještě nepraskají, přidejte do pánve sirup, promíchejte a po půl minutě odstavte.
4 Hned přesypte z pánve do mělkého talíře a rozprostřete je v tenké vrstvě. Přerušíte tak pražení a ořechy či semínka se nespálí.
5 Semínka mohou být lehce slepená, nechte je nejprve zchladnout a pak je rozlámejte na větší hrudky nebo sypkou směs.
Text:
Nová biokuchařka Hanky Zemanové,
vydalo nakladatelství Smart Press
Foto: redakce
Přečtěte si také:
recenzi Nové biokuchařky Hanky Zemanové
recept na Bezlepkové placky z pohankové nebo hrachové mouky
Milí čtenáři, jsme rádi, že „chodíte“ na naše stránky! Pokud se vám publikované články líbí, můžete nás podpořit libovolným finančním darem. Pomůže nám pokračovat v naší činnosti i nadále. Vaší podpory si vážíme! Více informací naleznete na: Podpořte nás
Počet komentářů: 4
[…] podobně jako v lednu prohřívající; vhodné jsou vývary, vejce, maso, černý sezam, vlašské ořechy, červená řepa, růžičková kapusta, petržel, mrkev a zahřívací koření. Dbát bychom […]
[…] tělo dokázala zahřát. Kromě obilných produktů je vhodné zařadit do jídelníčku sóju, sezamová semínka, arašídy a vlašské ořechy. Tělu je třeba také dodávat velké množství bílkovin. Ty jsou obsaženy například ve […]
[…] vlašské ořechy, jedlé kaštany, med, sušené lesní houby […]
[…] Prvek zemi a slezinu podpoří také sladké brambory, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, pastinák, bílá řepa), špenát, zelené fazole, cukety, dýně, zelený salát, luštěniny (fazole mungo, hrách, cizrna), rýže, brambory, oves, pohanka, ječné kroupy, vepřové či jehněčí maso. Z ovoce se hodí jablka, hrušky, datle, hrozny, broskve, švestky, meruňky, maliny či jahody. Chroupat můžete vlašské ořechy, kaštany, pistácie, sezamová a slunečnicová semínka. […]